Thema's

Elke vraag, elk verhaal, probleem of lijden kan een aanleiding zijn om te komen spreken als jij het belangrijk vindt, als het wringt, als het stokt. In het bijzonder leg ik met toe op werken met mensen die leven met sporen van trauma of (seksueel) geweld, en zich daar een weg mee zoeken.


Mogelijk kom je met specifieke klachten als: terugkerende angsten, paniek, obsessieve gedachten, eet- of slaapproblemen, conflict, woede, agressie, verslaving, depressie, burn-out of stress, psychotische verschijnselen, lichamelijke klachten of een moeilijke thuissituatie.


Vaak zijn het bredere thema's die het vertrekpunt vormen voor een psychotherapie, zoals vragen rond identiteit, relaties of hechting, een pijnlijk verleden dat zich blijft opdringen, depressie, eenzaamheid, patronen die zich herhalen of vastlopen, spanningen rond gender, geaardheid of seksualiteit, een negatief zelfbeeld, zelfmoordgedachten of zelfdestructief gedrag, schuld of het verwerken van een verlies.


Ook wanneer er geen zwaar psychisch lijden voorop staat, kunnen er dingen spelen die de moeite waard zijn om over te komen spreken. Dat kan gaan over een onbehagen of ontevredenheid in je leven, een verlangen om stil te staan bij levensvragen of om het eigen onbewuste te ondervragen.


Soms speelt een traumatische geschiedenis mee in een aanmelding. Dit kan bijvoorbeeld gaan over (vroegkinderlijk) seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing, geweld, oorlog, intense verlieservaringen, verkeersongelukken, een overval, medische operaties... Veelvoorkomende traumagerelateerde klachten zijn herbelevingen, nachtmerries, dissociatie, moeilijkheden om emoties te reguleren, woedeaanvallen, afvlakking, een gevoel van leegte of depressie. Ook medisch onverklaarde fysieke symptomen, middelengebruik, narcistische of manipulatieve trekken worden hier vaak mee geassocieerd. Ook daders, zij die een ander (seksueel) geweld aandeden, zijn welkom voor therapie.